« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Profitt – hva er profitt?
Profitt er det beløpet en virksomhet sitter igjen med etter de totale kostnadene er trukket fra de totale inntektene. I tilfeller hvor inntektene er lavere enn kostnadene vil man altså ikke kunne regne inntektene som profitt. Denne negative profitten kaller man gjerne tap eller underskudd. Inntektene må altså være høyre enn kostnadene for at det skal kunne kalles profitt.
Begrepene bruttofortjeneste må ikke forveksles med profitt da disse ta utgangspunkt i andre deler av fortjenesten til en virksomhet. Disse begrepene tar bare utgangspunkt i fortjenesten og kostnaden av hver enkelt hva og gir ikke det helhetlige bildet av økonomien som profitten gjør. Profitten tar hensyn til ting som for eksempel husleie og strøm, noe avansen og bruttofortjenesten ikke gjør. Den inkluderer altså alle de ulike kostnadsgruppene en virksomhet har å forholde seg til.
Hva eierne av virksomheten velger å bruke sin profitt på vil variere ettersom dette er noe de avgjør selv. Likevel er det å regnes som vanlig at profitten investeres som kapital til virksomhetens videre drift. Det er heller ikke uvanlig at profitten blir tatt ut som utbytte av eierne, altså en utbetaling til eierne selv.
For å få mest mulig profitt er det viktig å være oppmerksom på produktets pris, produksjonsmengde og hvor mye det selger. Gjør man disse beregningene godt har man oppnådd det som kalles en profittmaksimering. Det er et begrep som blir benyttet i klassisk bedriftsøkonomisk og mikroøkonomisk forstand, og brukes altså for å beskrive at en virksomhets grep for å oppnå høyere profitt.
Videre er det aktuelt å nevne begrepet profittrate. En virksomhets profittrate sier noe om hvor mye man har lyktes med å øke den investerte kapitalens verdi. Denne regner man ut med å se på forholdet mellom profitten og virksomhetens investerte kapital. For å finne profittraten deler man profitten på kapitalen.