« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Egenkapital – hva er egenkapital?
Egenkapital er delen av kapitalen til en virksomhet som tilhører eierne. Den skal alltid være innlemmet i virksomhetens regnskap, og fungere som et slags sikkerhetsnett i tilfelle underskudd eller tapte investeringer. Hvor høy egenkapital som vurderes som forsvarlig kommer an på hvor store summer som er i omløp, og hvor høy risiko som medfører virksomhetens drift.
Aksjeselskaper må i tillegg til å være på et forsvarlig nivå ikke falle under halvparten av bedriftens aksjekapital. I henhold til regnskapsloven skal egenkapitalen alltid være på et forsvarlig nivå, og blir den lavere enn dette er virksomheten selv ansvarlig for å gjøre tiltak for å ordne opp i det.
Egenkapitalen beskrives også som en virksomhets eiendeler minus gjeld. I tillegg til å være innskutte midler til en virksomhet, kan egenkapitalen være midler som er opptjent gjennom virksomhetens drift og reinvestert i selskapet. Den opptjente egenkapitalen blir oppgjort i forbindelse med årsregnskapet hvert år, og føres over fra fjorårets overskudd til neste års egenkapital. Overskuddet som ikke reinvesteres som egenkapital er det man kaller for virksomhetens utbytte.
Eksempel
Kapitalen AS gjør årsregnskap og ser at bedriftens aksjekapital ender på 3000000 kroner. Med en egenkapital på bare 1 000 000 kroner tilfredsstiller ikke bedriften regnskapslovens krav, og bedriften må ta grep for å ordne opp i dette. Regnskapet de gjør viser også at bedriften gikk med et betydelig overskudd på 2 000 000 kroner. Eierne bestemmer seg derfor for å reinvestere 1000000 kroner av overskuddet som opptjent egenkapital til bedriften. Egenkapitalen for det neste året er nå 2 000 000 kroner og forsvarlig i henhold til regnskapslovens bestemmelser.