« Tilbake (Startup)

Etablere aksjeselskap

Ved oppstarten av et hvert aksjeselskap er det ikke nok at man har en idé om hva driften av selskapet skal dreie seg om. Det er flere formelle hensyn som må tas med tanke på for eksempel:

 • Stiftelsen av aksjeselskapet
 • Valg av navn
 • Aksjekapital
 • Registrering av aksjeselskapet

Etablere-aksjeselskap

Som fersk entreprenør kan det være vanskelig å orientere seg i denne formelle jungelen og det kan være greit å vite nøyaktig hvordan denne prosessen foregår. Debet har førstehåndserfaring erfaring på dette området, og vi vil med denne artikkelen derfor gi deg en enkel guide til hvordan du kan etablere ditt eget aksjeselskap.

Hva er et aksjeselskap?

Aller først kan det være greit med litt innsikt i hva du faktisk er i ferd med å opprette. Av selskapsformene du har å velge mellom er nok aksjeselskapet det desidert tryggeste og mest hensiktsmessige valget. Dette er det flere grunner til, og blant disse er det spesielt tre som veier tungt i aksjeselskapets favør:

 • Du er ikke personlig ansvarlig for selskapets gjeld
 • Du er ikke personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser
 • Alle dine sosiale rettigheter blir ivaretatt av selskapet

Forutsetninger

For å kunne etablere et nytt aksjeselskap er det noen forutsetninger det kan være greit å sette seg inn i. Ofte kan man sitte med spørsmål om helt elementære ting, som det finnes veldig enkle svar på. Er du trygg på de tre følgende forutsetningene er du langt på vei klar og til å etablere selskapet ditt:

 • For å kunne stifte et aksjeselskap eller ha noen form for rolle i selskapets drift må du være fylt 18 år.
 • Et aksjeselskap kan stiftes av én eller flere personer. Dette kan være både juridiske (for eksempel et annet AS) og fysiske personer.
 • Adressen til selskapet som etableres må være en norsk fysisk adresse. Postboksadresser blir ikke godtatt.

Hvordan stifte og registrere et aksjeselskap?

Nå har du kanskje fått et litt mer bevisst forhold til hva et aksjeselskap er og forutsetningene for å etablere et, og tiden har kommet for å se nærmere på hvordan du faktisk stifter og registrerer et selskap. I fremgangsmåten vi skal se på i denne artikkelen er det viktig å merke seg at prosessen som forklares gjelder for stifter(e), og de med roller i selskapets drift, som har norsk fødselsnummer eller d-nummer. Å stifte og registrere et aksjeselskap gjør du ved å utføre følgende fem steg:

 1. Aller først må du logge deg inn på nettsidene til Altinn med enten MinID eller BankID.
 2. Lokaliser skjemaet «Stiftelse av aksjeselskap». Dette skal fylles ut og signeres. Se gjerne over skjemaet en ekstra gang for å være sikker på at opplysningene du har gitt stemmer.
 3. Betal aksjekapitalen på minimum 30 000 norske kroner. Dette gjør du ved å først kontakte banken din for å opprette en aksjekapitalkonto, deretter betaler du aksjekapitalens beløp inn på nevnte konto, før du til slutt venter på en bekreftelse fra banken på at dette er gjort (om ønskelig kan denne bekreftelsen også bli gitt av en advokat, revisor eller autorisert regnskapsfører). Dreier det seg om et tingsinnskudd (betaling med andre midler enn penger) må en revisor bekrefte tingsinnskuddets verdi.
 4. Følg lenken ved navn «Gå til registrering i Foretaksregisteret». Denne finner du i en melding du har mottatt i meldingsinnboksen på sidene til Altinn. Som lenken antyder, får du her registrert foretaket ditt. Ved registrering er det pålagt at du legger ved bekreftelsen på innbetalt aksjekapital.
 5. Femte og siste steg er å sende registreringsmeldingen til signering. Når du har valgt dette alternativet i foretaksregisteret vil du få tilsendt denne elektronisk på Altinn. Meldingen skal signeres elektronisk av samtlige i selskapets styre, i tillegg til parten som har gitt bekreftelse om innbetalt aksjekapital.

Alternativt

Du kan også omgå hele denne prosessen ved å la oss i Debet gjøre jobben for deg. Hos oss kan du bestille et ferdig registrert aksjeselskap, som er klart til bruk på dagen. På denne måten slipper du også ventetiden i banken og i Brønnøysundregistrene som kan ta opptil fire uker. Ønsker du å vite mer om bestilling av ferdig registrerte aksjeselskaper finner du mer informasjon om dette på nettsidene våre. Vi tar også gjerne imot spørsmål via:

Telefon: 90 50 10 80

post@debet.no

Facebook

Eller ved innsending av kontaktskjema på våre nettsider.

Velg produktet som passer deg best

Faktura Gratis 0,- pr. måned *
Kom raskt i gang med faktureringen i dag Opprett konto Les mer om Faktura Gratis
Faktura Pluss 49,- pr. måned
For deg som ønsker
ekstra funksjonalitet
Kjøp Les mer om Faktura Pluss
Regnskap 69,- pr. måned
Komplett regnskapssystem Prøv gratis! Les mer om Debet Regnskap

Filtrer:

 1. Aksjeselskap som selskapsform
 2. Aksjeselskap til salgs
 3. Bestill ferdig registrert firma
 4. Bør du kjøpe hylleselskap
 5. Etablere aksjeselskap
 6. Etablere selskap
 7. Fordeler og ulemper med AS
 8. Holdingselskap
 9. Hva er et hylleselskap?
 10. Hvem bruker hylleselskap
 11. Hylleselskap
 12. Hylleselskap til salgs
 13. Kjøp et hylleselskap i dag
 14. Kjøpe aksjeselskap
 15. Kjøpe ferdig registrert aksjeselskap
 16. Kjøpe tomt aksjeselskap
 17. Krav til navn på aksjeselskap
 18. Rask registrering av selskap
 19. Registrere aksjeselskap
 20. Starte aksjeselskap
 21. Starte AS