« Tilbake (Startup)

Etablere selskap

Har man et ønske om å etablere sitt eget selskap er det som regel på grunn av fordelene som følger med denne selskapsformen, og mulighetene et aksjeselskap bringer på banen. I motsetning til for eksempel et enkeltpersonforetak har man for ikke noe personlig ansvar for selskapets gjeld og forpliktelser, i tillegg til at alle dine personlige rettigheter ivaretas gjennom selskapet.

Etablere-selskap

Fordeler

Dette er bare noen av fordelene ved etablere et selskap for virksomheten du ønsker å drive, og de som kanskje veier tyngst for valget ditt, men det er ikke de eneste. I tillegg til at du som privatperson oppnår økonomisk trygghet, kommer også muligheten til å bygge egenandelen som kreves med en lavere skattesats enn man opplever i andre typer foretak.

Ulemper

Samtidig er det viktig å være bevisst på at etableringen av et selskap også kommer med noen ulemper. Du får et mye større ansvar med tanke på regnskap og faste avgifter. Som eier av et aksjeselskap har du regnskapsplikt og det forventes at du leverer et årsregnskap i tråd med retningslinjene i Regnskapsloven. Du blir også ansvarlig for betaling av arbeidsgiveravgift, og må sørge for selskapet kan dekke denne avgiften med aksjekapitalen som kreves. Selve registreringen av ditt selskap krever også en god del arbeid. Du må i forkant av registreringen forberede en rekke forskjellige dokumenter, som er nødvendig for formalitetene i skjemaene som skal fylles ut. For at de juridiske og økonomiske formalitetene skal bli gjort på riktig måte kan det lønne seg å søke rådgivning av en revisor eller advokat. Når det er sagt vil registreringsjobben og det nye ansvaret som regel være verdt det. Fordelene veier her tyngre enn ulempene, og i denne artikkelen skal vi ta deg gjennom de nødvendige stegene for å etablere ditt nye selskap.

Hva kjennetegner et aksjeselskap?

På lik linje med alle andre norske organisasjonsformer må et aksjeselskap ha sitt eget organisasjonsnummer. Dette er helt nødvendig rett og slett fordi man ikke vil være i stand til å fakturere kunder, og heller ikke betale hverken skatt eller moms. Organisasjonsnummeret får du når selskapet er registrert i Foretaksregisteret. Er du usikker på om et aksjeselskap er riktig for deg er heldigvis ikke dette noe du trenger å bekymre deg nevneverdig mye for. Skulle det vise seg at du heller burde valgt en annen selskapsform kan du enkelt gjøre om på dette ved å registrere virksomheten din på nytt.

De tydeligste kjennetegnene på et aksjeselskap er likevel:

 • Minimum én eier
 • Minimum 30 000 kroner i aksjekapital
 • Selskapet representeres av et styre

Hvordan etablere et selskap?

Som nevnt veier fordelene ved etableringen av et aksjeselskap tyngre enn ulempene, og vi skal nå ta deg gjennom de nødvendige stegene for å stifte og registrere dette i Foretaksregisteret. Det er viktig å merke seg at denne fremgangsmåten gjelder for stifter(e) og rolleinnehavere i selskapets drift med norsk fødselsnummer eller d-nummer. Stiftelsen og registreringen av et nytt selskap gjør du med følgende fem steg:

 1. Logg inn på nettsidene til Altinn med BankID eller MinID.
 2. Finn og fyll ut skjemaet «Stiftelse av aksjeselskap». Dette må til slutt også signeres.
 3. Opprett en konto for aksjekapital i din foretrukne bank, betal aksjekapitalen på minimum 30 000 kroner inn på denne kontoen og vent på bekreftelse. Ønsker du å betale aksjekapitalen i form av et tingsinnskudd må en revisor godkjenne verdien av dette.
 4. Finn og følg lenken «Gå til registrering i Foretaksregisteret» i meldingsinnboksen på Altinn. Når du registrerer foretaket ditt her er det pålagt at den innbetalte aksjekapitalen er bekreftet.
 5. Send registreringsmeldingen til signering. Denne meldingen skal signeres elektronisk av samtlige i selskapets styre, samt parten som har bekreftet den innbetalte aksjekapitalen.

Alternativt

Virker denne prosessen i overkant omstendelig finnes det også et alternativt. Hos Debet kan du kjøpe deg et aksjeselskap som allerede er registret og klart til bruk på dagen. Ved kjøp av et av våre aksjeselskap slipper du også ventetiden Brønnøysundregistrene og banken, som kan ta opptil fire uker.

Les mer om kjøp av hylleselsakp fra Debet på denne lenken


Debet Startup - Hylleselskaper til salgs

Har du noen spørsmål om kjøp av ferdig registrerte aksjeselskaper finner du mer informasjon om dette på nettsidene våre. Vi tar også gjerne imot spørsmål via:

Telefon: 90 50 10 80

E-post:

post@debet.no

Facebook

Kjøp hylleselskapet allerede i dag

Om du er klar til å kjøpe ditt hylleselskap kan du gå til vårt registreringsskjema for kjøp av hylleselskaper. Du finner lenken her:


Registreringsskjema for kjøp av aksjeselskap

Velg produktet som passer deg best

Faktura Gratis 0,- pr. måned *
Kom raskt i gang med faktureringen i dag Opprett konto Les mer om Faktura Gratis
Faktura Pluss 49,- pr. måned
For deg som ønsker
ekstra funksjonalitet
Kjøp Les mer om Faktura Pluss
Regnskap 69,- pr. måned
Komplett regnskapssystem Prøv gratis! Les mer om Debet Regnskap

Filtrer:

 1. Aksjeselskap som selskapsform
 2. Aksjeselskap til salgs
 3. Bestill ferdig registrert firma
 4. Bør du kjøpe hylleselskap
 5. Etablere aksjeselskap
 6. Etablere selskap
 7. Fordeler og ulemper med AS
 8. Holdingselskap
 9. Hva er et hylleselskap?
 10. Hvem bruker hylleselskap
 11. Hylleselskap
 12. Hylleselskap til salgs
 13. Kjøp et hylleselskap i dag
 14. Kjøpe aksjeselskap
 15. Kjøpe ferdig registrert aksjeselskap
 16. Kjøpe tomt aksjeselskap
 17. Krav til navn på aksjeselskap
 18. Rask registrering av selskap
 19. Registrere aksjeselskap
 20. Starte aksjeselskap
 21. Starte AS